Ας μαγειρέψουμε μαζί με αυτές τις όμορφες συνταγές και ας γεμίσουμε με άρωμα Χριστουγέννων τα σπίτια μας!

< Επιστροφή σε όλες τις συνταγές

Γιορτινή Γαλοπούλα

Συστατικά

Υλικά

1 γαλοπούλα 4-5 κιλά

Για την μαρινάδα:

1φλ. Του καφε ελαιόλαδο

1 φλ. Του καφέ κονιακ

1κ.σ κοφτή μουσταρδα απαλη

2κ.σ. μελι

1κ.σ. σογια σος

2 πρέζες αλάτι, φρεσκοτριμμενο πιπερι

Για την γέμιση:

1 κιλό κιμάς ανάμεικτος μοσχαρισιος- χοιρινος

3κ.σ ρύζι για πιλάφι

24 κάστανα ψητά και καθαρισμένα

4κ.σ. μαυρη σταφίδα

4κ.σ. κουκουναρι ελαφρώς καβουρδισμένο

1 μεγαλο κρεμμυδι τριμμενο

3κ.σ. ελαιόλαδο

1 ποτηρι κρασιου λευκό ξηρο κρασί

4-5 κοκοι μπαχάρι

½ κ.γ. κανέλα

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μέθοδος Εκτέλεσης

Χρόνος Εκτέλεσης: 2 ώρες 30 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: 1-2

1. Για το μαρινάρισμα: καθαρίζουμε και πλένουμε τη γαλοπούλα. Βαζουμε στο

Multi όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα χτυπάμε ώστε να έχουμε ομογενή πολτό.

Αλείφουμε με ένα πινελο τη γαλοπουλα με το πολτό, εσωτερικά και εξωτερικά και την

Αφήνουμε για 3-4 ώρες. Τη τοποθετούμε μεσα σε ένα ταψι.

2.Για την γεμιση: Σ ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμυδι

Μεχρι να γυαλίσει. Ριχνουμε μεσα το κιμά τον καβουρδίζουμε καλά, προσθέτουμε το ρυζι και

Ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το λευκο κρασι.

3.Μόλις αναπνεύσει προσθέτουμε τις σταφίδες, το κουκουναρι, τα κάστανα,

Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Μόλις πάρει δυο βράσεις αποσυρουμε τη γεμιση από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.

4.Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τη γαλοπούλα πιέζοντας τη γέμιση για να χωρέσει όλη περισσότερη γίνεται. Εάν δεν θέλουμε να τη ράψουμε, ή τοποθετούμε στην τρύπα ένα ξινόμηλο ή αλουμινόχαρτο μέσα από την σχισμή.

5.Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε λαδωμένο ταψί, σε προθερμασμένοστους 180 βαθμούς φουρνο, τη περιζύνουμε με όση μαρινάδα έχει μείνει, τη σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 3 ½ ώρες. Τη τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την αφηνουμε να ροδίσει καλά. Σερβίρουμε με μελωμένες πατάτες φούρνου με πορτοκάλι και μέλι ή με τραγανές λεμονάτες πατάτες φούρνου.

Πηγή: https://www.sintayes.gr/syntages/galopoula-gemisti-klasiki/

 

 

< Επιστροφή σε όλες τις συνταγές